Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=108888
MOB:2013/4
Szerzők:Lippai Rita; Veres-Székely Apor; Sziksz Erna; Szebeni Beáta; Ónody Anna; Pap Domonkos; Veres Gábor; Arató András; Tulassay Tivadar; Vannay Ádám
Tárgyszavak:HŐSTRESSZFEHÉRJÉK; COELIAKIA
Folyóirat:Orvosképzés - 2013. 88. évf. 2. sz.
[https://www.semmelweiskiado.hu/termekek/folyoiratok]


  A hősokk fehérjék szerepe coeliakiában / Lippai Rita [et al.]
  Bibliogr.: p. 290-291. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosképzés. - ISSN 0030-6037. - 2013. 88. évf. 2. sz., p. 286-291. : ill.


A coeliakia egy genetikailag prediszponált, vékonybeleket érintő komplex gyulladásos betegség, amelyet a búzában, árpában és rozsban található glutén által indukált kóros stresszreakció jellemez. Összefoglaló cikkünk célja, hogy ismertesse a stresszre adott válaszreakcióban kulcsszerepet játszó hősokk fehérjék (HSP) coeliakia patomechanizmusában betöltött szerepét. A hősokk-proteinek különböző molekulatömegű, erősen konzervált, valamennyi élőlényben előforduló molekuláris chaperonok, általános jelenlétük arra utal, hogy a hősokkra adott válasz univerzális. Coeliakiás betegek bélnyálkahártyájában fokozott HSP expresszió mutatható ki, ami genetikailag hajlamos egyénekben hozzájárulhat a coeliakia kialakulásához.