Növényi szterinek, nyomelemek és vitaminok hatása a koleszterinszintre / Deé Kitti [et al.]
Bibliogr.: p. 315. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2013. 11. évf. 4. sz., p. 312-315.
A magas koleszterinszint a szív-ér rendszeri betegségek rizikófaktora, utóbbi Magyarországon az összes halálozás több mint 50%-áért felelős. A növényi szterinek a növényi olajok természetes komponensei, izoprén vegyületcsoportba tartozó, bioaktív hatóanyagokat tartalmaznak. Leggyakrabban előforduló vegyületei a b-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin. Szerkezetük a koleszterinéhez hasonló, a bélrendszerben akadályozzák a koleszterin felszívódását, véráramba jutását. A vérben az LDL-koleszterin koncentrációját csökkentik, a HDL-koleszterinszintre viszont nincsenek hatással. A nyomelemek és vitaminok is fontos szerepet töltenek be az optimális koleszterinszint fenntartásában és a szív-érrendszeri betegségek prevenciójában. A réz és a cink hiánya nagymértékben hozzájárul a triglicerid- és koleszterinszint növekedéséhez. A cink elősegíti a HDL-koleszterin képződését, ezáltal védelmet nyújt az ereknek. A karotinoidok csökkentik az LDL-koleszterin oxidációját. A nikotinsav nagy adagja értágulatot, a VLDL-kolesztein keletkezésének gátlását, a lipoprotein(a)-szint csökkenését, valamint a HDL-koleszterinszint növekedését okozhatja. A napi ajánlott beviteli értéket tartósan meghaladó B6-vitamin-bevitel csökkenti az LDL-koleszterinszintet.