Laboratórium és terhelés : a táplálékallergiák és -intoleranciák diagnosztikai lehetőségei / Sipka Sándor
Abstr. hun.
In: Medical Tribune. - ISSN 1589-1283. - 2013. 11. évf. 8-9. sz., p. 14-15. : ill.
A táplálékallergia valamilyen ételallergén által kiváltott, immunológiai (antigén-ellenanyag, antigén-sejt) reakción alapuló, kóros tünetcsoport, aminek a patológiai alapja valamilyen gyulladás. Gyakorisága földrajzi és civilizációs körülményektől függően változó. Magyarországon a prevalencia csecsemőkben és kisdedekben 6-8 százalék; 4-5 éves korra a tej-, tojás-, búza-, szójaallergia jelentős része "kinőhető", míg a földimogyoró-, illetve dióallergia többnyire megmarad. A valódi ételallergia a felnőttek 3-3,7 százaléka esetén bizonyítható.