Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=107910
MOB:2013/3
Szerzők:Sipka Sándor
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; DIAGNÓZIS, LABORATÓRIUMI
Folyóirat:Medical Tribune - 2013. 11. évf. 8-9. sz.
[https://www.medicalonline.hu/kiadvany.php?paperId=20]


  Laboratórium és terhelés : a táplálékallergiák és -intoleranciák diagnosztikai lehetőségei / Sipka Sándor
  Abstr. hun.
  In: Medical Tribune. - ISSN 1589-1283. - 2013. 11. évf. 8-9. sz., p. 14-15. : ill.


A táplálékallergia valamilyen ételallergén által kiváltott, immunológiai (antigén-ellenanyag, antigén-sejt) reakción alapuló, kóros tünetcsoport, aminek a patológiai alapja valamilyen gyulladás. Gyakorisága földrajzi és civilizációs körülményektől függően változó. Magyarországon a prevalencia csecsemőkben és kisdedekben 6-8 százalék; 4-5 éves korra a tej-, tojás-, búza-, szójaallergia jelentős része "kinőhető", míg a földimogyoró-, illetve dióallergia többnyire megmarad. A valódi ételallergia a felnőttek 3-3,7 százaléka esetén bizonyítható.