Ételintolerancia és a bélflóra szerepe : 1. r. / Székely György
Bibliogr.: p. 277. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2013. 18. évf. 5. sz., p. 275-277.
Az ételintolerancia valódi népbetegség, a nemzetközi statisztikai adatok alapján az emberek 60%-a mutat intoleranciát (túlérzékenységet) a táplálék valamely összetevőjével szemben. Amíg a klasszikus allergiás betegség táplálékspecifikus IgE emelkedéssel jár, itt az IgG szintje növekszik a szérumban. Egyik elnevezése a "nem allergiás étel hypersensitivitás", amely mögött változatos tünetegyüttes lehet. Hasi diszkomfort, fájdalom, puffadás, émelygés, hasmenés a vezető tünet. Az ételallergia már kis mennyiség elfogyasztása után fellép, a bőrtünetek gyakoribban (de intolerancia esetén is fennállnak!). A diagnózis első lépése a táplálék IgG panel elvégzése, amely több száz étel- vagy ételalkotórész intoleranciát képes kimutatni. Azonban a klinikai tünetek alapján célszerű először a tejcukorérzékenységet kiszűrni. A másik nagy csoportra, a lisztérzékenységre legközelebbi írásunkban térünk ki.