Kardiológiai rehabilitációban részesült betegek életmódja / Horváth Judit
Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2013. 22. évf. 2-3. sz., p. 2-4. : ill.
A vizsgálat elején feltételezett hipotézisek közül hét igazolódott. Az, hogy a jelenlegi jövedelemviszonyok miatt nehezen megvalósítható az ajánlásokban szereplő zsír- és koleszterinszegény étrend, csak részben bizonyult igaznak. Szem előtt kell tartanunk, hogy a betegek életmódjának megváltoztatásában nemcsak az ismeretek és a hajlandóság meghatározó, hanem olykor a megfelelő szociális körülmények is. Fontos, hogy a betegek minél több tájékoztatást kapjanak a diétájukhoz javasolt nyersanyagok, élelmiszerek, ételek és italok választékáról, s gyakorlati tanácsokat kapjanak a korszerű és egészségmegőrző konyhatechnológiai eljárásokra is. Ha mód és lehetőség van rá, tankonyhai foglalkozások és főzőtanfolyamok is segíthetik őket ezek elsajátításában. Ezen ismeretek hiányában, vagy ha az illető nem képes az önellátásra, a szociális helyzet és a környékbeli lehetőségek feltérképezésével akár a házhoz szállítás javaslása mellett is dönthetünk, ha találunk erre minden szempontból megfelelő céget.