Az omega-3 zsírsav étrend-kiegészítés kedvező hatásai sportolókban / Kiss Orsolya, Sydó Nóra, Merkely Béla
Bibliogr.: p. 316. - Abstr. hun., eng.
In: Cardiologia Hungarica. - ISSN 0133-5595. - 2012. 42. évf. 5. sz., p. 312-316. : ill.
Az omega-3 zsírsavak alkalmazását elsősorban miokardiális infarktust követően, illetve hypertrigliceridaemiában ajánlják, de számos előnyös tulajdonságuk alapján felmerül alkalmazási körük kiszélesítése. E kedvező hatások egy részét sportolókon is igazolták, míg másokat sportolókban ezidáig nem tanulmányoztak, bár feltételezhető érvényesülésük az ő esetükben is. Az omega-3 zsírsavak kardiovaszkuláris protektív hatása a lipidmetabolizmusra kifejtett kedvező hatások mellett antiinflammatorikus és immunmodulátor, valamint trombocitaaggregáció-gátló effektusuknak is köszönhető. E hatások előnyösek a sporttevékenységgel kapcsolatos trauma, gyulladás és trombotikus folyamatok kivédésében is. Az omega-3 zsírsavak kardiovaszkuláris rizikócsökkentő hatásához sportolókban is hozzájárulhatnak a vérnyomáscsökkentő, szívfrekvencia-csökkentő, valamint szívfrekvencia-variabilitást növelő hatások. Antiaritmiás hatásukról számos, látszólag ellentmondó adat jelent meg, helyük az aritmia-prevencióban csak további nagy vizsgálatok eredményei alapján meghatározható. Az omega-3 zsírsavak pozitív kardiális hemodinamikai hatásai, a szív oxigénellátásának növelése, a diasztolés funkció javítása, valamint a légzésfunkció javítása, a terhelés indukálta bronchokonstrikció csökkentése, továbbá a kedvező központi idegrendszeri hatások alapján feltételezhető azok pozitív hatása a sportteljesítményre is, bár ilyen irányban további vizsgálatokra van szükség. A fentiek alapján megfontolandó megfelelő tisztaságú omega-3 zsírsav-készítmények alkalmazása a magyar sportolók táplálék-kiegészítő diétájában elsősorban kardiovaszkuláris prevenció és a sportterhelés káros hatásainak csökkentése céljából.