A tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) beteg a gyógyszertárban / Lelovics Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun.
In: Gyógyszertári Practicum Novum. - ISSN 1789-9478. - 2012. 16. évf. 1. sz., p. 8-14. : ill.
Laktózintolerancián a klinikai tünetekkel társuló laktózemésztési zavart értjük. A laktóz (tejcukor) egy - természetes állapotban a tejben és egyes tejtermékekben előforduló - természetes kettős cukor (diszacharid, D-glükóz + D-galaktóz), amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. Hasznosulásának feltétele, hogy a laktáz nevű enzim egyszerű cukrokká bontsa. A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktázhiány, laktózelégtelenség, hypolactasia, laktóz malabszorpció) oka: a laktózt glükózra és galaktózra hasító enzim csökkent termelődése vagy hiánya a vékonybél-nyálkahártyában. Laktózintolerancián a klinikai tünetekkel társuló laktózemésztési zavart értjük.