Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=101068
MOB:2012/1
Szerzők:Alföldi Sándor
Tárgyszavak:NÉPEGÉSZSÉGÜGY; NÁTRIUM-KLORID
Folyóirat:Kardiovaszkuláris prevenció és rehabilitáció - 2011. 4. évf. 3. sz.
[https://www.cardiovasc.hu/menu/1014]


  A konyhasófogyasztás csökkentésének népegészségügyi jelentőségéről / Alföldi Sándor
  Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun.
  In: Kardiovaszkuláris Prevenció és Rehabilitáció. - ISSN 2060-4238. - 2011. 4. évf. 3. sz., p. 27-29.


A prospektív vizsgálatok szerint a konyhasófogyasztás napi 6 g-ra (100 mmol-ra) történő mérséklésének jelentős antihipertenzív és kardiovaszkuláris preventív hatásai vannak. A mérsékelt nátriumbevitel-megszorítás csaknem valamennyi vérnyomáscsökkentő szer hatását fokozza, valamint gátolja a diuretikumok káliumexkretáló hatását. Ezen túlmenően a napi 85 mmol-os (5 gos) konyhasóbevitel-csökkentés 23%-kal kevesebb stroke-ot és 17%-kal kevesebb kardiovaszkuláris megbetegedést jelent.