Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=168319
MOB:2025/3
Szerzők:Pikó Bettina
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK; SZORONGÁS; EGÉSZSÉGMŰVELTSÉG; ÖNKÉP
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2025. 166. évf. 39. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Egészséges és problémás orthorexia: az ételválasztási preferenciák, az egészséggel és a testtel kapcsolatos attitűdök szerepe / Pikó Bettina
  Bibliogr.: p. 1556-1557. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2025.33388
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2025. 166. évf. 39. sz., p. 1549-1557. : ill.


Bevezetés: Az orthorexia nervosa viszonylag új kórkép, megítélése pedig máig viták kereszttüzében áll. Újabban a kutatók ezért megkülönböztetik az egészséges és a problémás orthorexiát, hiszen a tünetek mellett a hajlamosító tényezők is eltérnek. Célkitűzés: Kutatásunk célja, hogy hozzájáruljon a problémás és az egészséges orthorexia elkülönítéséhez, ezért azt vizsgáltuk, hogy milyen összefüggések igazolhatók az orthorexia alskálái (kognitív, érzelmi, problémás), valamint a vizsgált egyéb változók, így az egészséggel kapcsolatos információkeresés (internetes egészségműveltség, étrendi információs túlterhelés), a testhez való viszonyulás (testbecsülés), az ételválasztási preferenciák és az egészségszorongás között. Módszer: Az adatgyűjtés olyan online közösségimédia-felületeken történt, amelyek az egészséges életmóddal kapcsolatosak. A női minta 472 főből állt (18-75 évesek, átlag = 39,39 év, szórás = 11,95 év). Az Étkezési szokások kérdőív mellett a következő skálákat alkalmaztuk: Rövid Egészségszorongás Kérdőív, Testbecsülés Skála, Internetes Egészségműveltség Skála, Étrendi Információs Túlterhelés Skála, Ételválasztás Kérdőív. Eredmények: Korrelációs és többváltozós regresszióelemzés alapján jelentős különbségek mutatkoztak a prediktorstruktúrában az orthorexia három fajtája között. A kognitív orthorexia esetében amellett, hogy megjelenik az ételválasztási preferenciák közül az egészség és a természetesség, kiemelt szerepet kapnak az információs változók, azaz az egészségről szóló tudás megszerzése. Az érzelmi orthorexia esetében az egészségtudatos táplálkozás a testi és lelki jóllét céljaként szolgál, a testbecsülés pozitív előjelű, és az egészség mellett a súlykontroll is hangsúlyos. A problémás orthorexia esetében viszont az egészség mint ételválasztási preferencia mellett az egészségszorongás és a súlykontroll kap domináns szerepet. Következtetés: A jelen tanulmány felhívja a figyelmet a problémás, azaz kényszeres orthorexiára, amelynek táptalaja gyakran az egészségszorongás, a testsúllyal és a testképpel való (nem mindig reális) elégedetlenség. A prevenciós programokban az étrendi tájékoztatás mellett érdemes kitérni az orthorexia veszélyeire is.  Kulcsszavak: orthorexia, ételválasztás, egészségszorongás, egészségműveltség, testkép