Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=168331
MOB:2024/2
Szerzők:Bánáti Diána; Lendvai Edina
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-PREFERENCIÁK; ROVAROK; FÓBIÁSZAVAROK; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2024. 70. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Az ehető rovarok megítélése Magyarországon: diplomások és egyetemi hallgatók körében végzett online kutatás / Bánáti Diána, Lendvai Edina
  Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2024/2-2
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2024. 70. évf. 2. sz., p. 13-29. : ill.


Kutatásunk során egy - hazánkban és Európában, még kevéssé vagy nem elfogadott - új élelmiszerrel foglalkoztunk, az ehető rovarokkal. Megvizsgáltuk, hogy milyen jogi szabályozás alá esnek, hogyan lehet beépíteni a táplálkozásba és az eddigi vizsgálatok milyen fogyasztói hozzáállást mértek fel. Emellett kitértünk a rovar fogyasztás történetére és bemutattuk a táplálkozásban betöltött szerepüket, a lehetőségeket is. Az irodalmi áttekintés után, ismertettük a saját kutatásunkhoz használt online kérdőív főbb témaköreit, valamint a kutatásunk alanyait. Az eredmények bemutatása kapcsán megbizonyosodhattunk arról, hogy a megkérdezett fogyasztók (N=440) igen kevés ismerettel rendelkeznek az ehető rovarokról, viszont több információ birtokában nyitottak lennének kipróbálásuk iránt is. A kérdőív kitöltői alapvetően az elutasítással, illetve a távoli tájakra történő asszociációval gondoltak a rovarevésre, egyúttal a fehérje forrás, a fenntarthatóság is megjelentek a képzettársításnál. Vizsgálatainkból kiderült, hogy a férfiak jobban elfogadják ezen különleges új élelmiszereket, mint a nők. A korosztályoknál azonban nem lehetett ilyen markáns különbséget észrevenni, bár a fiatalok inkább befogadóbbnak tűntek. Az elfogadást - véleményük szerint - egyrészt az segítené elő, ha a rovarokból készült étel nem hasonlítana eredeti állapotára, s így inkább liszt vagy olaj formájában lehetne megkedveltetni a fogyasztókkal, másrészt megfelelő információk megismer(tet)ése is elősegítené ezt a folyamatot. Úgy gondoljuk, hogy az elvégzett kutatásunk, mely nem volt reprezentatív, további folytatást igényel, például kóstolással egybekötött fókuszcsoportos vizsgálat formájában.  Kulcsszavak: ehető rovarok, entomofágia, neofóbia, rovar evés, új élelmiszer, kérdőíves felmérés, fogyasztói attitűdök