Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=168107
MOB:2024/1
Szerzők:Hulman Anita; Keczeli Viola; Varga Katalin; Pakai Annamária
Tárgyszavak:TERHESSÉG; TÁPLÁLKOZÁS; AJÁNLÁS
Folyóirat:Aranypajzs - 2024. 2. évf. 1. sz.
[https://www.aranypajzsfolyoirat.hu/]


  Élelmiszerfogyasztási gyakoriságok vizsgálat a várandóság idején / Hulman Anita [et al.]
  Bibliogr.: p. 36-37. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.56077/AP.2024.1.3
  In: Aranypajzs. - ISSN 2939-5704. - 2024. 2. évf. 1. sz., p. 26-37. : ill.


A vizsgálat célja volt felmérni a magyar gravidák élelmiszerfogyasztási gyakoriságát és táplálkozási szokásait. A kvantitatív, keresztmetszeti kutatásunk 2020. január és 2020. május között történt. Nem véletlenszerű mintavételt alkalmaztunk, melynek során a célcsoportba azok kerültek be, akik a kitöltés idején várandósok voltak vagy legalább egy biológiai gyermekük volt (n=1423). Az online, önkitöltős kérdőíven keresztül, anonim módon történt felmérés alapján a gravidák többsége a hazai OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlásnak megfelelően naponta több alkalommal fogyasztott zöldségféléket. Tejet és tejtermékeket a válaszadók közel 40%-a naponta egyszer fogyasztott. A kitöltők hetente több alkalommal is beillesztették a tojást az étrendjükbe. Húsok tekintetében magasabbnak bizonyult a szárnyas húsok, mint a vöröshúsok fogyasztási gyakorisága. A belsőségeket és halakat a legtöbben havonta legfeljebb 3 alkalommal fogyasztottak. Teljes értékű gabonát a kitöltők kevesebb, mint egynegyede fogyasztott naponta legalább 1 alkalommal. Az OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlással összevetve, a legtöbb élelmiszer kategória esetén mindöszszesen minden 3. vagy 4. gravida élelmiszerfogyasztási gyakorisága tekinthető megfelelőnek.  Kulcsszavak: várandósság, táplálkozás, OKOSTÁNYÉR(R), ajánlás