Az orvosi táplálkozásterápia egyensúlyozása a testsúlycsökkentés és kardiovaszkuláris előnyök között / Bajnok László
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.26430/CHUNGARICA.2024.54.1.27
In: Cardiologia Hungarica. - ISSN 0133-5595. - 2024. 54. évf. 1. sz., p. 27-31. : ill.
Bár az étrendek kardiovaszkuláris hatásával kapcsolatos véletlen besorolásos vizsgálatok száma limitált, a kiegyensúlyozott, mediterrán jellegű táplálkozás előnyei a keményvégpontok szintjén is meggyőzőek. Határozott adatok vannak arra vonatkozóan is, hogy a tiltott élelmiszereknél fontosabbak lehetnek a protektívek. Testsúlycsökkentés céljából egészen különböző dietetikai módszereket is megfelelőnek tartanak a mérvadó ajánlások. Ugyanakkor az összehasonlító, véletlen besorolásos, prospektív táplálkozási vizsgálatok közötti, mind közép-, mind hosszú távon kimutatható jelentős hatékonysági különbségek és ellentmondások okai nem kellően tisztázottak. A fogyókúrák kardiovaszkuláris biztonságosságával kapcsolatban is merülnek fel aggályok. Ezek összefüggésben lehetnek egyrészt a súlyhullámzás fokozódásával, másrészt a ketogén étrenddel. Viszont indirekt bizonyítékaink vannak az aktuálisan az obezitológia fő sikermutatójának tekintett >=10% súlycsökkenés kardiovaszkuláris előnyére vonatkozóan. Kulcsszavak: testsúlycsökkentő étrendi kezelés, kardiovaszkuláris előnyök, mediterrán jellegű táplálkozás, protektív ételek, időszakos éhezés, időkorlátos étkezés