Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167435
MOB:2024/3
Szerzők:Fekete Mónika; Varga János Tamás
Tárgyszavak:COPD; ELŐREJELZÉS; TÁPLÁLKOZÁS; VITAMINOK
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2024. 31. évf. 8. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Az étrend minőségének szerepe a COPD progressziójában és tüdőfunkció csökkenésében / Fekete Mónika, Varga János Tamás
  Bibliogr.: p. 29-30. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2024. 31. évf. 8. sz., p. 26-30. : ill.


A COPD egy lassan progrediáló tüdőbetegség, amelyet a krónikus légáramlás korlátozás, obstrukció jellemez. Tudományos kutatások egyre inkább azt bizonyítják, hogy az étrend minősége befolyásolja a COPD progresszióját és hatással van a betegek tüdőfunkció romlására. Figyelembe véve a COPD egyre növekvő terhét, fontos hangsúlyt fektetni az étrend minőségére, mint olyan tényezőre, amely befolyásolja a betegség kimenetelét. Az egészségtelen "nyugati típusú étrend" bizonyítottan kapcsolódik a COPD tüdőfunkció gyorsabb hanyatlásához. Ugyanakkor a gyümölcs, zöldség, étkezési rostok, C- és E-vitamin, polifenolok és ß-karotin fogyasztása alacsonyabb COPD kockázattal társul, míg a feldolgozott húskészítmények fogyasztása magasabb COPD kockázattal jár. Az D-vitamin-pótlás esetében erős bizonyíték van arra, hogy kedvező hatással van a tüdőfunkcióra.