Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167355
MOB:2023/4
Szerzők:Lukin, Aleksandr; Ganenko, Sergei; Ganenko, Dmitry
Tárgyszavak:ÉLELMISZERELEMZÉS; SZÓJABABFÉLÉK; MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2023. 69. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Szója okara hozzáadásával készült tészták minőségi analízise / Aleksandr Lukin, Sergei Ganenko, Dmitry Ganenko
  Bibliogr.: p. 4564-4565. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/4-3
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 4. sz., p. 4557-4565.


Munkánk során a szója okara főbb tulajdonságait és a tésztadúsító adalékanyagként való felhasználásának lehetőségeit vizsgáltuk egy tömegfogyasztási termék, a tészta esetén. Kísérleteinkben a szója okarát különböző hőmérsékleten szárítottuk. Három prototípust fejlesztettünk ki, amelyekben a liszthez 5, 10 vagy 15 tömegszázalékban adtuk hozzá a szárított szója okarát. A kapott tészták értékelését az érzékszervi, fizikaikémiai jellemzők és a kontrollminta tulajdonságaival való összehasonlításuk alapján, valamint a szabványban szereplő követelményeknek történő megfelelés ellenőrzésével végeztük el. Az elméleti és kísérleti eredmények alapján javasoljuk azt a hozzáadott szója okara mennyiséget, amely a tészták tápértékének növelésére használható. Kulcsszavak: szója, szója okara, tészta, minőségértékelés, érzékszervi mutatók, fizikai és kémiai jellemzők