Knowledge about diabetes, hypertension, and patterns of physical activity, eating habits among Bangladeshi students: A cross-sectional study = A bangladesi diákok cukorbetegséggel, magas vérnyomással, fizikai aktivitással és étkezési szokásokkal kapcsolatos ismeretei: egy keresztmetszeti vizsgálat / Ummay Soumayia Islam, Sahadat Hossain, Tajuddin Sikder
Bibliogr.: p. 29-31. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.58701/mej.12838
In: Multidiszciplináris Egészség és Jóllét. - ISSN 2939-8150. - 2023. 1. évf. 4. sz., p. 13-31. : ill.
BEVEZETÉS: A nem fertőző betegségekkel kapcsolatos ismeretek az egyetemisták körében nem kerültek feltárásra Bangladesben, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot az országban. E tanulmány célja, hogy feltárja a főiskolai hallgatók körében két gyakori, nem fertőző betegséggel, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással kapcsolatos tudásszintet. A tanulmány célja az is volt, hogy feltárja a fizikai aktivitás, a mozgásszegény magatartás és az étkezési szokások mintáit. A tanulmányon alapuló általános megállapítások jó információforrást nyújtanak a jövőben szükség esetén bármilyen beavatkozás végrehajtásához. MÓDSZERTAN: A keresztmetszeti felmérést 651, 14-17 éves diák körében végeztük el 2019 márciusa és májusa között, önkitöltős kérdőívvel. Leíró vizsgálatokat, chi-négyzet teszteket és bináris logisztikus regressziós elemzést végeztünk a változók összefüggéseinek megfelelően. Minden adatot a Statistical Package for Social Sciences (SPSS) szoftver 20-as verziójának használatával elemeztünk. EREDMÉNYEK: A tanulmány arról számolt be, hogy a diákok 60,4%-a az idősebb (16 év feletti) korcsoportba tartozott. A hallgatók 66,2%-a a természettudományi karról érkezett. A hallgatók 51%-ának volt normális BMI-je, bár a nők BMI-je valamivel nagyobb volt, mint a férfiaké (51,1% vs. 50,8%). Az alultápláltság a nők körében volt gyakoribb (30,6% vs. 24,6%), a túlsúly pedig a férfi hallgatók körében (24,6% vs. 18,3%). A cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek valamivel jobbak voltak, mint a magas vérnyomással kapcsolatosak, bár a legtöbb helyes válasz mindkét beteg-séggel kapcsolatos ismeretek terén a természettudományi kar hallgatóitól származott. A bináris logisztikus regresszióelemzés azt mutatta, hogy a diabéteszről való tudás az üzleti kar hallgatói körében 60%-kal (OR = 0,4; 95% CI = 0,3-0,7; P = 0,001), a művészeti kar hallgatói körében pedig 60%-kal (OR = 0,4; 95% CI = 0,2-0,9; P < 0,05) volt kisebb a természettudományi kar hallgatóihoz képest. Megállapították, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel vettek részt olyan szabadtéri fizikai tevékenységekben, mint például a gyaloglás (74,2% vs. 62,7%), a kerékpározás (17,8% vs. 1,7%) és a más sportok (39,8% vs. 5,8%), mint a nők. A háztartási munkákban azonban a nők nagyobb arányban, 75,7%-ban, míg a férfiak 62,3%-ban vettek részt. A női diákok több időt töltöttek ülő testmozgással, mint a férfi diákok: ülve (89,4% vs. 78%), a közösségi média használatával (88,2% vs. 74,2%) és a YouTube nézésével (96,1% vs. 87,3%). A reggeli fogyasztásának aránya a férfi diákok körében nagyobb volt, mint a nőknél (73,3% vs. 51,5%), és a reggeli kihagyásának aránya is nagyobb volt a nőknél (48,9% vs. 26,7%). Ugyanez volt a helyzet az ebéd- és vacsorafogyasztás esetében is. A gyorséttermi ételek fogyasztásának aránya azonban valamivel nagyobb volt a férfi diákok körében, mint a nőknél (78,4% vs. 73,5%). KÖVETKEZTETÉS: Összefoglalva, a tanulmány szerint a diabétesszel és a magas vérnyomással kapcsolatos általános ismeretek jók voltak a diákok körében, bár a legtöbb helyes választ a természettudományi kar hallgatói adták a többi csoporthoz képest. A férfiak részvétele a szabadtéri testmozgásban szignifikánsan magasabb volt, mint a női hallgatóké, de a női hallgatók több időt töltöttek ülő testmozgással. A férfi hallgatók körében magasabb volt a rendszeres étkezés előfordulása, mint a női hallgatóknál. A férfi hallgatóknál azonban a gyorséttermi ételek fogyasztása és a túlsúlyos állapot is nagyobb arányban fordult elő. A vizsgálat eredményei hasznosak lehetnek a megfelelő egészségfejlesztési beavatkozások megtervezéséhez. Kulcsszavak: egészségügyi ismeretek; cukorbetegség; magas vérnyomás; fizikai aktivitás; étkezési szokások