Tejsavbaktérium-izolátumok egyes probiotikus tulajdonságainak in vitro vizsgálata / Süle Judit [et al.]
Bibliogr.: p. 4348-4349. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/1-2-HUN
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 1. sz., p. 4337-4349. : ill.
Antibiotikum-rezisztenciáért felelős géneket hordozó baktériumok nem használhatók fel élelmiszerek előállításához, ezért a probiotikus törzsek antibiotikum-rezisztencia profiljának feltárása, valamint az általuk termelt antimikrobiális anyagok megismerése elengedhetetlen a probiotikus törzsek szelektálása során. Vizsgálataink célja komplex in vitro tesztrendszer további elemeinek kidolgozása és értékelése volt, melyekkel gyorsan és hatékonyan lehet nagyszámú, feltételezetten probiotikus izolátumot szelektálni. Korábbi munkánk során erdélyi nyers juhtej-, aludttej- és juhsajt-mintákból izolált baktériumtörzseket (n=217) teszteltünk és összesen 6 db Gram-pozitív, nem hemolizáló, kataláz-negatív, jól aggregálódó, jó sav- és epesav-tűrő képességű törzsre csökkentettük a mintaszámot. Jelen munkánkban az előszelektált törzsek (n=6) antibiotikum-rezisztenciáját és antimikrobiális anyagok termelésére való képességét vizsgáltuk. Az izolátumok mikrobaellenes aktivitását agardiffúziós lyukteszttel derítettük fel. Azt tapasztaltuk, hogy az E15, E66, E173, E198 és E216 azonosítószámú törzsek gátolták a Salmonella Enteridis ATCC 13076 törzs szaporodását éppúgy, mint a kontroll törzs (Lactobacillus acidophilus ATCC 4356). Az antibiotikumrezisztencia vizsgálatok korongdiffúziós teszttel történtek. A Levilactobacillus brevis és a Lactiplantibacillus plantarum fajba tartozó hat izolátumunk több antibiotikummal szemben is rezisztensnek bizonyult, ezért nem használhatóak fel probiotikus termékek előállításához. Megállapítottuk, hogy in vitro tesztrendszerünk alkalmas a nem biztonságos izolátumok hatékony kiszűrésére. Kulcsszavak: probiotikum, tejsavbaktérium, antibiotikum-rezisztencia, antimikrobiális aktivitás