A diéta és a táplálásterápia szerepe a szarkopénia megelőzésében és kezelésében : összefoglaló referátum / Molnár Andrea [et al.]
Bibliogr.: p. 61. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2023. 28. évf. 2. sz., p. 57-61. : ill.
A szarkopénia, a geriátria területén, ma már a korral gyakoribbá váló és nem korfüggő állapot a korai diagnosztizálásnak és az izomfehérjeszintézisre ható specifikus intervenciónak köszönhetően. A betegséggel összefüggő szarkopénia tulajdonképpen a malnutríciónak egy olyan fenotípusa, amely alacsony izomtömeg-, gyengült izomerő- és/vagy csökkent izomfunkcióval jár együtt. A gyakoriság eltérő a vizsgált populáció életkorának függvényében (>60 év 8-10%, 6070 év között 5-13%, >=80 év 11-50%). Az izomtömegvesztést felgyorsítják életmódbeli faktorok, betegségek, elégtelen tápanyagbevitel. Az 50%-os tápanyagbevitel-csökkenés kettős következménye: fokozódik az izomlebontás az alacsony fehérjeellátottság miatt, és csökken a fehérjeszintézis a tápanyaghiány következményeként. Prevenciós stratégia: a fehérjefogyasztás és a testmozgás növelése. Táplálásterápiás stratégia: 1,2-1,4 g/ttkg/nap a fehérjefelvétel (>=20 fehérjeenergia%), 20 g fehérjefogyasztás egy étkezésre. Minőségi szempontok: előnyösek a tejsavófehérjék, az elágazó szénláncú aminosavak és az izomfunkciót támogató összetevők.