Ételintoleranciák: laktóz, fruktóz, hisztamin / Hankai Daniella
Bibliogr.: p. 293. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2023. 17. évf. 7. sz., p. 290-293. : ill.
Az ételekhez kapcsolódó adverz, nem immunmediált reakciók a népesség akár 20%-át is érinthetik. Ezen reakciók diagnosztizálása és kezelése a változatos okok és tünetek miatt komoly kihívás az egészségügyi ellátóknak. A betegek gyakran öndiagnózis és a sok egymásnak ellentmondó információ alapján elkezdik beszűkíteni az étrendjüket, amely hosszú távon az életminőség romlásához, hiányállapotok kialakulásához vezethet. A legtöbb ételintolerancia esetén, átmeneti eliminációt követően, fokozatosan visszavezethetők az étrendben a korábban panaszt okozó élelmiszerek az egyéni tolerancia mértékéig, amelyben a dietetikus szakembereknek kiemelt szerepük van. Jelen írás a laktóz-, a fruktóz- és a hisztaminintolerancia dietetikai ajánlásaival foglalkozik.