Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=166115
MOB:2023/4
Szerzők:Hankai Daniella
Tárgyszavak:LAKTÓZ; FRUKTÓZ; HISZTAMIN; TÁPLÁLKOZÁS; DIETETIKA
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2023. 17. évf. 7. sz.
[https://gyogyszeresztovabbkepzes.hu/ ]


  Ételintoleranciák: laktóz, fruktóz, hisztamin / Hankai Daniella
  Bibliogr.: p. 293. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2023. 17. évf. 7. sz., p. 290-293. : ill.


Az ételekhez kapcsolódó adverz, nem immunmediált reakciók a népesség akár 20%-át is érinthetik. Ezen reakciók diagnosztizálása és kezelése a változatos okok és tünetek miatt komoly kihívás az egészségügyi ellátóknak. A betegek gyakran öndiagnózis és a sok egymásnak ellentmondó információ alapján elkezdik beszűkíteni az étrendjüket, amely hosszú távon az életminőség romlásához, hiányállapotok kialakulásához vezethet. A legtöbb ételintolerancia esetén, átmeneti eliminációt követően, fokozatosan visszavezethetők az étrendben a korábban panaszt okozó élelmiszerek az egyéni tolerancia mértékéig, amelyben a dietetikus szakembereknek kiemelt szerepük van. Jelen írás a laktóz-, a fruktóz- és a hisztaminintolerancia dietetikai ajánlásaival foglalkozik.