Fenntarthatóság és a hazai táplálkozás ökológiai lábnyoma / Vetőné Mózner Zsófia
Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 10-13. : ill.
Nemzetközi kutatások alapján az egészséges és a környezeti hatások szempontjából kedvező étrend sok hasonlóságot mutat egymással. Jelen kutatás célja, hogy meghatározzam a magyar fogyasztók táplálkozásából származó környezeti hatást az ökológiailábnyom-számítás módszertanával. Az egy főre eső tényleges élelmiszer-fogyasztás mennyisége és az ökológiailábnyom-intenzitások alapján számszerűsítettem a fő élelmiszer-kategóriákra az ökológiai lábnyomot a 2020-as évre vonatkozóan. Az eredmények alapján a mai honi lakosság táplálkozásának ökológiai lábnyoma dominánsan állati eredetű termékek fogyasztásából származik. A nyugat-európai országok táplálkozásából származó ökológiai lábnyomnál kisebb a magyar lábnyom értéke. A húsféléknek nagy az ökológiailábnyom-intenzitása, ezért a húsfogyasztás csökkentése környezeti és egészségügyi előnyökkel is járna. A kutatás arra is rávilágít, hogy az alkalmazott ökológiailábnyom-számítás módszertana segítheti a fogyasztók figyelmének felhívását táplálkozásuk környezeti hatására. Kulcsszavak: ökológiai lábnyom, környezeti hatás, élelémiszer-fogyasztás