Táplálkozási stratégiák az egészséges öregedésért: krónikus, életkorral összefüggő betegségek megelőzése / Fazekas-Pongor Vince, Ungvári Zoltán, Fekete Mónika
Bibliogr.: p. 11-12. - Abstr. hun., eng.
In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2024. 9. évf. 1-2. sz., p. 4-12. : ill.
Az idősödő lakosság egészségének megőrzése és teljes életmlnőségének fenntartása kiemelt fontosságú cél Az egészséges életmód fontos részeként a táplálkozás kulcsszerepet játszik az elégtelen táplálkozás kiküszöbölésében és a korral járó betegségek kíalakulásál kockázatának csökkentésében. Az eddigi kutatások összefüggéseket mutattak ki bizonyos táplálkozási szokások és különféle betegségek között. Például, mind a túlsúlyos, mind az alultáplált emberek halálozási rizikója magasabb, míg a fehérjehiányos táplálkozás immunelégtelenséget és gyulladásokat eredményezhet. Idősebb életkorban a megfelelő fehérje, vas-, kalcium-, D-vítarnin-, B12-vitamin- és omega-3-többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele különösen fontos. Az egészséges táplálkozási minták, mint például a mediterrán étrend vagy a DASH-diéta (magas vérnyomás csökkentésére kifejlesztett étrendi megközelítés), jelentős hatást gyakorolnak a geriátriai betegségek megelőzésére és az egészséges idősödés támogatására. Összességében, az egészséges táplálkozás egy hatékony eszköz az idösődési folyamatok lassításában és az életminőség javításában. Kulcsszavak: egészséges táplálkozás, idősödés, gerlátriai betegségek, megelőzés, életminőség