A szoptató és a nem szoptató gyermekágyas anyák táplálkozási szokásainak összehasonlítása, valamint az anyatejes táplálást befolyásoló szociodemográfiai tényezők / Hulman Anita [et al.]
Bibliogr.: p. 1700. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2023.32885
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2023. 164. évf. 43. sz., p. 1693-1700. : ill.
Bevezetés: Az anyatejes táplálás a csecsemő táplálásának legideálisabb formája, a biológiai norma, amelyet az anya táplálkozása, valamint bizonyos szociodemográfiai faktorok egyaránt befolyásolhatnak. Célkitűzés: A jelen kutatás célja, hogy összehasonlítsa a gyermekágyas időszakban a szoptató és a nem szoptató anyák táplálkozási szokásait, továbbá megvizsgálja a szociodemográfiai tényezők összefüggéseit az anyatejes táplálással. Módszer: Kvantitatív, keresztmetszeti vizsgálatunkat 2021. 03. 26. és 2021. 07. 18. között végeztük. A nem véletlenszerű, célirányos, szakértői mintaválasztás során a célcsoportba azok a biológiai anyák kerültek, akik legalább egy, a 37. betöltött gestatiós hét után élve született gyermeket neveltek saját gondozásukban. A kizárási kritériumok közé tartozott az örökbefogadás, az első gyermekkel való várandósság, a kötelező kérdések nem megfelelő kitöltése, valamint az anyának olyan, veleszületett és/vagy szerzett testi, illetőleg mentális betegségéről való beszámoló, amely miatt a szoptatás nem valósítható meg. A beválasztási és a kizárási kritériumoknak 2008 fő felelt meg. A felmérés online formában, önkitöltős kérdőíven keresztül, anonim módon történt. A statisztikai elemzést IBM SPSS 25 program segítségével végeztük, a szignifikanciaszintet p<0,05 értéknél határoztuk meg. Eredmények: Szignifikáns különbség volt a szoptató anyák és a nem szoptató anyák csoportja között az életkor (p<0,001), a lakóhely (p<0,001), a családi állapot (p<0,001), az iskolai végzettség (p<0,001), a jövedelmi státusz (p<0,001), a gyermekek száma (p = 0,005), a szülés módja (p = 0,018) és aközött, hogy hányadik gyermekre vonatkoztatva töltötték ki a kérdőívet (p = 0,021). A változatos táplálkozás jelentősen nagyobb arányban volt jellemző a gyermekágyas időszakban a szoptató anyák körében (p = 0,006). Kapcsolat mutatkozott az energiabevitelben (p = 0,002), továbbá a napi vitamin-, ásványianyag-, nyomelembevitel (p = 0,044) tekintetében is a két csoport között. Következtetés: A gyermekágyás időszak alatt a szoptató anyák jobban odafigyelnek táplálkozásukra, mint a nem szoptató anyák. Az anyatejes táplálást jelentős mértékben befolyásolhatják bizonyos szociodemográfiai faktorok. Kulcsszavak: szoptatás, táplálkozás, szociodemográfia, ételallergia, ételintolerancia