Valóban természetesen laktózmentesek az érlelt sajtok? / Sánta Csenge Dóra [et al.]
Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 3. sz., p. 13-15. : ill.
A laktózintolerancia a hazai lakosság csaknem egyharmadát érinti. A betegség elsődleges kezelési módja az egyéni tűrés függvényében kialakított laktózszegény, kiegyensúlyozott étrend. A szakirodalomban fellelhető információk alapján a félkemény/kemény és az érlelt sajtok is beilleszthetők az étrendbe, ugyanis a gyártási folyamat során természetes módon laktózmentessé válnak. Kutatásunk során öt, a hazai lakosság körében népszerű sajttípus esetében vizsgáltuk a laktózszegény étrendbe való beilleszthetőségük lehetőségét. Összesen ötven terméket vizsgáltunk, amelyeket kiskereskedelmi egységekből szereztünk be. A vizsgált trappista (n = 19), gouda (n = 6), cheddar (n = 4) és feta sajtok (n = 10) mindegyikénél 0,1% alatti laktóztartalmat mértünk. Krémfehér sajtok (n = 11) esetében azonban igen eltérő eredményeket kaptunk: 0-6,5%. Csak két gyártó kínálatában találtunk természetes módon laktózmentes terméket. Kulcsszavak: laktóztartalom, érlelt sajtok, trappista, gouda, cheddar, feta, krémfehér sajt