Az alacsony FODMAP étrend adaptációja funkcionális gastrointestinalis és gyulladásos bélbetegségben szenvedő diabetesesek táplálkozásterápiájában / Szálka Brigitta, Bálint Levente
Bibliogr.: p. 275-276. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.33616/lam.33.0267
In: Lege Artis Medicinae. - ISSN 0688-4811. - 2023. 33. évf. 5. sz., p. 267-276. : ill.
A diabetest az egyik vezető krónikus, nem fertőző betegségként és további betegségek rizikófaktoraként tartják számon a világban, amelynek kezelésében elengedhetetlen a megfelelően kialakított étrend. A cukorbetegség mellett a gastrointestinalis rendszert érintő megbetegedések közé tartozó gyulladásos bélbetegségek, továbbá a funkcionális gastrointestinalis betegségek is egyre növekvő tendenciát mutatnak. Utóbbi betegcsoport étrendi terápiájában magas orvosi evidenciával bír az ausztrál Monash Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett, a fermentábilis szénhidrátokat kis mennyiségben tartalmazó alacsony (low FODMAP diet), amely az irritábilis bél szindrómás betegek közül négyből háromnál, a gyulladásos bél betegek 78%-ánál hoz enyhülését a tünetekre nézve. Munkánk során, a mindennapi betegellátásban gyakran találkozunk a diabetes és a funkcionális vagy gyulladásos gastrointestinalis betegség együttes előfordulásával. E kórképek párhuzamos fennállása esetén az alacsony FODMAP étrend és a diabetes étrendi terápiájának összehangolására van szükség, ami komoly kihívás elé állítja a beteget. Írásunkban a kétféle étrend harmonizálásának kérdéseire kísérlünk meg válaszokat adni és a gyakorlati kivitelezést tá mogatni. Kulcsszavak: táplálkozásterápia, alacsony FODMAP étrend, diabetes, funkcionális gastrointestinalis betegségek