Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=164653
MOB:2023/1
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:ZSÍRSAVAK; BÉLFLÓRA; BÉLMUCOSA
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2023. 9. évf. 1. sz.
[https://gastronews.olo.hu/]


  Vajsav, a bélsejtek táplálója / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 32. - Abstr. hun.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2023. 9. évf. 1. sz., p. 30-32. : ill.


A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) egyik képviselője a vajsav (más néven butirát). Az emberi szervezetben jelenlegi ismereteink szerint a legfontosabb szerepe a vastagbélben van. A táplálékkal történő direkt vajsavbevitel elenyésző, de szénhidrátok, rostok felhasználásával a bélben élő baktériumok metabolizmusuk révén SCFA-kat termelnek, illetve kimutattak kifejezetten butirátképző baktériumtörzseket is. Míg a vékonybél enterocytáinak fő energiaforrása a glükóz és a glutamin, addig a colonocyták metabolizmusukhoz elsősorban a vajsavat hasznosítják. Butirátreceptorok a bélben, a zsírszövetben és legnagyobb számban bizonyos immunsejteken mutathatók ki. Gyakorlati felhasználása során jobb emésztést, tápanyag-felszívódást biztosít. Erősíti a bélnyálkahártya barrierfunkcióját, irritábilis bél szindrómában és gyulladásos bélbetegségekben is előnyösnek találták a butirát alkalmazását.