Kardiovaszkuláris online táplálkozási rizikókérdőív fejlesztésének eredményei, tanulságai a dietetikai gyakorlatban - legnagyobb veszélyben a diabéteszes szívbetegek! / Szálka Brigitta [et al.]
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 28-31. : ill.
A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában a helyes vagy a helytelen táplálkozás védő-, illetve rizikófaktor. A rehabilitációra kerülő betegek táplálkozásának és étrendi rizikófaktorainak feltérképezésére a balatonfüredi Állami Szívkórházban táplálkozási rizikókérdőív kidolgozásába kezdtünk. Ennek kitöltése online és papíralapon is lehetséges volt. A kérdőívek feldolgozása és értékelése során a táplálkozási relevanciájú rizikófaktorokat tematikus rendben dolgoztuk fel és elemeztük. A kérdőívet kitöltők körében rendkívül nagy prevalenciájú a túlsúly, az elhízás és az ehhez társuló határérték feletti derékkörfogat. A betegek 81,9%-a testtömegtöbblettel rendelkezik: 45,5% túlsúlyos, 36,4% pedig obez. A válaszadók fele szénhidrátanyagcsere-zavarban szenved: diabéteszes vagy csök-kent glükóztoleranciájú. A betegek számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, ha egyszerre többféle diétát igénylő betegséggel küzdenek, s ezen betegségre vonatkozó ét-rendi alapelveket kell a gyakorlatban harmonizálni, különböző diéták elvárásainak kell egyszerre megfelelni. A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal küzdők 70%-a nem tartja diétáját diabéteszére vagy csökkent glükóztoleranciájára vonatkozóan. A hyperuricaemiára pedig, mint önálló szív-ér rendszeri rizikóra egyetlen érintett válaszadó sem diétázik. Kulcsszavak: kardiovaszkuláris betegségek, rizikókérdőív, étrend, diabétesz