Nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázisok főbb jellemzői és felhasználásuk / Sarkadi Nagy Eszter [et al.]
Bibliogr.: p. 17. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 14-17. : ill.
A nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázis egy adott ország lakossága által jellemzően fogyasztott élelmi anyagok, élelmiszerek, makrotápanyag, vitamin, ásványi anyag és bioaktív komponenseinek mért és számított adatait tartalmazza. Az adatbázis a táplálkozás- és élelmiszer-tudomány egyik alapvető eszköze. A közlemény célja áttekintést adni a nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázisokkal szemben támasztott követelményekről. Összefoglalónkban bemutatjuk eme adatbázisok főbb jellemzőit, az adatok kezeléséhez segítséget nyújtó szervezeteket és az adatok lehetséges felhasználási területeit. Hazánkban először 1951-ben jelent meg tápanyagtáblázat, s az elmúlt hetven év alatt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kollégáinak és külső szakembereknek a segítségével tizennégy kiadására került sor. Online formában azonban nem elérhető olyan nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázis, amely a makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok széles körét tartalmazza, s az élelmiszerek reprezentatív mintázásán és élelmiszer-kémiai, laboratóriumi méréseken alapul. Ennek létrehozása az élelmiszer-összetételi adatok megújításával hiánypótló lenne a táplálkozás- és az élelmiszer-tudomány, a dietetika és a népegészségügy hazai művelői számára. Kulcsszavak: tápanyagtáblázat, nemzeti élelmiszer-öszszetételi adatbázis, tápanyagok