Az új élelmiszerek engedélyezése és biztonsági értékelése / Maczó Anita, Kiss Annamária Nikolett
Bibliogr.: p. 5. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 2-5.
Új élelmiszerek piaci forgalomba hozatalának feltétele az Európai Unióban a sikeres engedélyezés, amelynek során a termékek tudományos kockázatértékelésen esnek át. Az új termékek fogyasztási hagyományának hiányában az értékeléshez szükséges, új tudományos adatokat a kérelmező élelmiszeripari vállalkozásnak kell szolgáltatnia. A széles körű értékelés az élelmiszerbiztonság minden aspektusára kiterjed a fogyasztók egészségének magas szintű védelme érdekében. Az általános követelményeken túl az új élelmiszerek típusától függően szükséges a tudományos kísérletek, vizsgálatok elvégzése, amely magában foglalja az összetételi jellemzőktől kezdve a toxikológiai vizsgálatok különböző fajtáit. Vitaminok és tápanyagok új forrásai és formái, vagy egyes új fehérjealternatívák egyedi, speciális értékelést igényelhetnek. Ha a benyújtott kérelmek alapján megállapítható a termékek biztonságossága, akkor az engedélyezéssel bővül a forgalmazható új élelmiszerek köre, amelyek egyre több alternatív lehetőséget kínálnak az európai fogyasztók fejlődő igényeinek is megfelelve. Kulcsszavak: új élelmiszer, engedélyezés, tudományos kockázatértékelés