Az Izraeli Dietetikai Szövetség ajánlásának magyar adaptációja: a kritikus állapotú, gépi lélegeztetett betegek táplálásáról a COVID-19-világjárvány alatt Táplálási Ajánlások Dietetikusok részére : 2. r. / Kovács Andrea, Veresné Bálint Márta
Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 1. sz., p. 27-30. : ill.
Az elhúzódó COVID-19-pandémia a kórházban dolgozó dietetikusok számára is új kihívást jelent a táplálásterápia területén. A dietetikusoknak olyan speciális, COVID-19 betegekkel kapcsolatos szakmai protokollokat kell a gyakorlatban alkalmazni, amelyekre korábban nem volt szükség a napi gyakorlatukban. A pandémiában érintett betegek esetében a megfelelően nagy fehérjetartalmú tápszer kiválasztása kulcsfontosságú, figyelembe véve az egészségi és tápláltsági állapotukat. A súlyos komplikációk megelőzése mellett, amilyen például az ARDS, a táplálásterápiát is monitorozni szükséges. Hasonlóan magas szintű szakmai felkészülést igényel a hason fektetett betegek biztonságos táplálásterápiájának megtervezése és kivitelezése, mint az ECMO-kezelésen levő vagy az extubációt követően a kritikus állapotú betegé. A COVID-19, kritikus állapotú, lélegeztetett betegek személyre szabott táplálásterápiájában nagy támogatást és szakmai segítséget nyújt a kórházban dolgozó dietetikus. A bemutatott szakmai ajánlás ezen szakemberek munkáját segíti és támogatja a legfrissebb szakmai javaslatokkal és ajánlásokkal. Kulcsszavak: COVID-19, kritikus állapot, gépi lélegeztetés, táplálásterápia