Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája / Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz
Bibliogr.: p. 17. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2021. 15. évf. B. suppl., p. 15-17.
A rövid összefoglaló célja a pajzsmirigybetegségek kialakulásában lényeges étrendi tényezők áttekintése, a pajzsmirigybetegségek megelőzésében alkalmazható diétás lehetőségek összegzése, különös tekintettel a jódra, a szelénre, a cinkre és a gluténre. A kialakult pajzsmirigybetegségek kezelése, gondozása során jelentőséggel bíró étrendi tényezők, az egyes tápanyagok, nyomelemek kedvező és kedvezőtlen hatásainak összefoglalása. A pajzsmirigybetegségeken belül a cikk kiemelten foglalkozik a Hashimoto-thyreoditis étrendi kezelésével, fókuszálva a jód, szelén és a glutén szerepére. Fontossága miatt külön kiemeltük a speciális fiziológiás állapotokból (pl.: terhesség, szoptatás) a pajzsmirigyműködés támogatására alkalmas diétás eszközöket.