Táplálkozás - az egészséges életmód része / Rurik Imre
Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2021. 19. évf. 1. ksz., p. 14-18. : ill.
A táplálkozás fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, és így a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében is. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elsősorban az egészséges életmód követését ajánlja, amelynek a szakmailag megalapozott táplálkozási ajánlások mellett fontos része a fizikai aktivitás is, a különböző életkori szakaszokban eltérő intenzitással. Változatos és rendszeres étkezések, több zöldség, gyümölcs, elsősorban sovány húsok és tejtermékek fogyasztása ajánlott minimális mennyiségű cukortartalmú ételek/italok, kevesebb só és alkohol bevitele mellett. Az összefoglaló ezekre vonatkozóan fogalmaz meg lényeges ajánlásokat. Kulcsszavak: egészséges életmód, kardiovaszkuláris prevenció, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, táplálkozás