Táplálékallergia és táplálékintolerancia / Tomsits Erika
Bibliogr.: p. 191-192. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2021. 74. évf. 3-4. sz., p. 187-192. : ill.
A táplálékokkal kapcsolatban kialakuló szokatlan válaszreakciók fajtáinak, a táplálékallergiának és az intoleranciának a definícióját adja meg a szerző. Tárgyalja a leggyakoribb táplálékallergiák fajtáit - tehéntej, szója, tojás, földimogyoró, liszt -, a táplálékallergia diagnózisának módszereit és gyógyításuk lehetőségét, dietétikai elveit. Valamint bemutatja a leggyakoribb táplálékintoleranciákat, a laktózintoleranciát, a fruktóz felszívódási zavarát, a deamino-oxidáz enzim (DAO) hiányának klinikai megjelenését és kezelésük dietetikai szempontjait. Kulcsszavak: hiperszenzitivitás, ételallergiák, ételintoleranciák, táplálékfogyaszthatósági szempontok