Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157856
MOB:2021/2
Szerzők:Miheller Pál; Patai Árpád; Szijártó Attila
Tárgyszavak:GASTROINTESTINALIS BETEGSÉGEK; VAKCINÁCIÓ; SARS-COV-2; IMMUNRENDSZER
Folyóirat:Háziorvos Továbbképző Szemle - 2021. 26. évf. 6. sz.
[https://orvositudasbazis.eu/]


  COVID-19-vakcináció gasztroenterológiai kórképekben / Miheller Pál, Patai Árpád, Szijártó Attila
  Bibliogr.: p. 399. - Abstr. hun.
  In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2021. 26. évf. 6. sz., p. 396-399.


Három gyakori, az immunrendszer működését befolyásoló emésztőszervi kórképben tekintjük át a SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinációs ismereteket. A cöliákiában a gluténmentes diéta tartása minden időben fontos, de az immunstátuszt elsősorban a hyposplenia határozza meg, ezekben az esetekben különösen fontos a védőoltás. A hazánkban sok embert érintő májcirrózis egyértelműen immunszupprimált státuszt jelent. A már régóta, egyéb fertőző betegségek megelőzése céljából alkalmazott védőoltások is csak a szokványostól eltérő dózisban és/vagy ritmusban alkalmazva hatékonyak májcirrózisban, ezért feltételezhető, hogy nem lesz ez másképpen a SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinákkal sem. A gyulladásos bélbetegség gyakran gyenge immunműködéssel társul. Az anti-TNF infliximab alkalmazása esetében COVID-19 betegség után gyengébb védettség alakul ki, az oltási rendet pedig szigorúan be kell tartani, mert az első oltás után az ilyen kezelésben részesülő betegek kevésbé védettek.