Covid-19-fertőzést követő időszak táplálkozási ajánlásai élsportolók számára / Fekete Mónika, Varga János Tamás
Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 2-4. : ill.
Az élsportolók körében a Covid-19-fertőzés előfordulási gyakorisága meglehetősen nagy. A fertőzés tünetei, súlyosságuk és időbeli lefolyásuk igen változatos; léteznek tünetmentes hordozók, enyhe tüneteket tapasztalók, mások rövidebb, lázas periódust követően heteken át gyengének, elesettnek érzik magukat. A tünetek lezajlását követően hetekkel később is jelentkezhetnek szövődmények, amelyek a sportba való visszatérés előtt indokolttá teszik az alapos orvosi kivizsgálást. Hosszú hetek telnek el addig, amíg a Covid-19-fertőzésen átesett versenysportoló ismét megkezdheti edzésprogramját, a felkészülési munkát. Négy hétnél hosszabb edzéskihagyás hatására számos kedvezőtlen változás következik be a fizikai teljesítményben, amely érinti az izomerőt, az állóképességet, a gyorsaságot és a hajlékonyságot. Az idegrendszer, a szív-ér rendszer és a légzőrendszer működése is meg-változik. Az izomtömeg-csökkenés mellett nő a test zsír-tömege, és a testtömeg is nőhet abban az esetben, ha a szükségletnél nagyobb az energiafelvétel. Tanulmányunk célja összefoglalni a Covid-19-fertőzés lezajlását követő karanténidőszak legfontosabb táplálkozási- és a sport-tevékenység újrakezdéséhez, folytatásához kapcsolódó ajánlásait a releváns szakirodalom áttekintésével. Kulcsszavak: Covid-19, karantén, élsportoló, táplálkozási ajánlások