"Enni vagy nem enni" - A vadhúsok ólomszennyezettsége : irodalmi összefoglaló / Lénárt Zoltán, Lehel József
Bibliogr.: p. 246-249. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Állatorvosok Lapja. - ISSN 0025-004X. - 2021. 143. évf 4. sz., p. 235-249. : ill.
A szerzők áttekintést adnak az ólom kinetikai, toxikológiai jellemzőiről, élelmiszer-biztonsági megítéléséről, az élelmiszerekben való elfordulásának közegészségügyi jelentőségéről különös tekintettel az ólomlövedékkel szennyezett vadhúsok fogyasztásának veszélyeiről. Környezetszennyező nehézfémként az ólom több expozíciós úton (oralis, dermalis, inhalációs) keresztül juthat be a szervezetbe. Jelenleg elsősorban szájon át, különböző szennyezett élelmiszer útján éri el fogyasztót. Ismert, hogy az ólomtartalmú lövedékkel elejtett állatok húsa akár egész lőszert vagy abból származó nagy fémtöredékeket is tartalmazhat. Hosszan tartó felvétele - kis mennyiség esetén is - szaporodásbiológiai, szív- és érrendszeri, továbbá vesebetegségek kialakulását okozhatja felnőttekben. Magzatok és kisgyermekek fokozottabban érzékenyek az ólom toxikus hatásai iránt; károsítja az idegrendszer fejlődését, ami a kognitív képességekre és a későbbi viselkedésre is kihathat.