Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=153011
MOB:2021/2
Szerzők:Csölle Ildikó; Oláh Gergő; Rébék-Nagy Gábor; Tisza Boglárka; Figler Mária
Tárgyszavak:SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; EGÉSZSÉGMŰVELTSÉG; DIETETIKA; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2021. 12. évf. 1-2. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Az egészségértés és dietetikai tanácsadás vizsgálata szív- és érrendszeri betegségben szenvedők körében  / Csölle Ildikó [et al.]
  Bibliogr.: p. 62. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2021. 12. évf. 1-2. sz., p. 52-62. : ill.


Bevezetés: Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek szerepelnek a vezető halálok között. Célkitűzés: Célunk felmérni szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egészségértését, a táplálkozásra vonatkozó tudást és a dietetikai tanácsadáson való részvételt. Módszer: Kutatásunk 2020. október és 2021. április között végzett keresztmetszeti kérdőíves vizsgálat, személyes és online felvétellel, önkéntes és anonim módon. A kutatásban 119 fő (>=18 év) vett részt, akik orvos által diagnosztizált, legalább egy dietetikai tanácsadáson járt szív- és érrendszeri betegek. Leíró statisztikát, khí-négyzet próbát, korrelációt, független mintás t-próbát és ANOVA próbát (p<0,05), Excel 2016 programot és SPSS szoftvert használtunk. Eredmények: A vizsgálatban résztvevők (n=119) az egészséggel kapcsolatos információkat leggyakrabban a családtagokkal, a barátokkal és az ismerősökkel történő beszélgetés útján szerezték. A tudásszintfelmérő minden kérdésére helyes választ 11,76%-ban kaptunk. A dietetikai tanácsadás leggyakoribb formája a szóbeli tanácsadás, írásbeli anyaggal kiegészítve (58,0%) volt. A résztvevők gyakrabban fogyasztottak állati eredetű zsiradékokat. Problémás egészségértést mutatott a szív- és érrendszeri betegek 62%-a (n=50). Az egészségértéssel összefüggést találtunk a kor (p=0,001), a nem (p=0,028) és a havi jövedelem (p=0,033) tekintetében. Következtetések: A szív- és érrendszeri betegek leggyakrabban egy táplálkozási tanácsadáson vettek részt, és egészségértés szintjük alacsony volt. A válaszadók a dietetikai tanácsadást inkább pozitívan értékelték. Megbeszélés: A mért egészségértés adatok rámutatnak arra, hogy az ismeretátadás nagyobb mértékben lenne szükséges a szív- és érrendszeri betegek körében. Kulcsszavak: szív- és érrendszeri betegség, egészségértés, dietetikai tanácsadás, táplálkozási szokás