Táplálkozás, az egészséges életmód része / Rurik Imre
Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2021. 26. évf. 3. sz., p. 172-178. : ill.
A táplálkozás fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, és így a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében is. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elsősorban az egészséges életmód követését ajánlja, amelynek a szakmailag megalapozott táplálkozási ajánlások mellett fontos része a fizikai aktivitás is, a különböző életkori szakaszokban eltérő intenzitással. Változatos és rendszeres étkezések, több zöldség, gyümölcs, elsősorban sovány húsok és tejtermékek fogyasztása ajánlott minimális mennyiségű cukortartalmú ételek/italok, kevesebb só és alkohol bevitele mellett. Az összefoglaló ezekre vonatkozóan fogalmaz meg lényeges ajánlásokat.