Gélesített rosttal dúsított, rizslisztalapú, gluténmentes fánkok jellemzése / Szekeres-Fáki Eszte [et al.]
Bibliogr.: p. 20. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 1. sz., p. 17-20. : ill.
A gluténmentes sütés nagy kihívása könnyen formálható, megfelelő állományú tészta készítése sikérképző fehérjék nélkül. A nem megfelelően összeállított gluténmentes étrend rostszegény lehet. Az útifűmaghéj és a különböző gyümölcstörkölyök amellett, hogy jó sikérhelyettesítők, hozzájárulnak a rostfogyasztáshoz is. Kutatómunkánk célja volt, hogy rizslisztalapú, rosttal dúsított, gluténmentes fánkokat állítsunk elő. Vizsgáltuk a gélesített útifűmaghéjat és/vagy almarostot tartalmazó fánkok specifikus térfogatát, állomány és érzékszervi tulajdonságait búzalisztet tartalmazó kontrollmintához viszonyítva. A kontrollhoz képest a gluténmentes fánkok specifikus térfogata szignifikánsan kisebb. Rugalmassági index tekintetében nincs eltérés a minták között. Az érzékszervi bírálók nagy hányada szerint a gluténmentes fánkok olajosabbak és gyengébb ízűek az elvárásaikhoz képest. A búzakontroll, az útifűmaghéjat és a mindkét rostforrást tartalmazó fánkok illatával és állományával csaknem azonos számú válaszadó volt elégedett. A csak almarostot tartalmazó fánkot túl tömörnek és túl sötétnek vélték. Eredményeink alapján búzaliszttel készült fánkhoz hasonló tulajdonságú és kedveltségű termék állítható elő gélesített útifűmaghéj vagy útifűmaghéj és almarost felhasználásával. Kulcsszavak: útifűmaghéj, almarost, érzékszervi tulajdonságok, specifikus térfogat, rugalmassági index