A pozitív élmények feldolgozásának (savoring) jelentősége a daganatos megbetegedések komplex terápiájában / Pálinkóné Várszegi Andrea, F. Lassú Zsuzsa
Bibliogr.: p. 276-279. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/0406.21.2020.013
In: Mentálhigiéné és Pszichoszomatika. - ISSN 1419-8126, eISSN 1786-3759. - 2020. 21. évf. 3. sz., p. 264-280.
A témában megjelenő friss kutatási eredmények összefoglalásával arra kerestük a választ, hogy a pozitív élmények feldolgozása (savoring) milyen jelentőséggel bír a daganatos megbetegedések komplex terápiájában. Az eredmények azt mutatják, hogy a savoring nem csak a boldog élet egyik nélkülözhetetlen összetevője. Azokban a stresszel teli időszakokban is fontos erőforrásként szolgálhat - mind a páciens, mind pedig az őt ápoló hozzátartozók életében is -, mint amilyet az életet veszélyeztető, daganatos betegségek is jelentenek. A pozitív tapasztalások "ízlelgetése" képes csökkenteni a megbetegedéssel kapcsolatos szorongásos és depresszív tüneteket, az érzelmi distresszt, valamint növelni a pozitív érzelmi állapotot, és az élettel és párkapcsolattal való elégedettséget is. Az említésre kerülő eredmények, valamint savoring intervenciós lehetőségek akár a hazai onkopszichológiai ellátás területén is új színfoltot jelenthetnek. Kulcsszavak: savoring, pozitív érzelem, daganatos megbetegedés, intervenció