Az inulin, egy sokoldalú élelmi rost / Juhász Réka, Veresné Bálint Márta
Bibliogr.: p. 16. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 3-4. sz., p. 15-16.
Az inulin egy fruktózból és glükózból felépülő, vízoldható élelmi rost, amely a többi rosthoz képest kisebb, már kb. 12 g napi felvétel esetén kifejti jótékony hatását. Az Európai Unióban elfogadott, egészségre vonatkozó állítás ("health claim") szerint kedvezően befolyásolja a bélműködést, mivel növeli a széklet mennyiségét és gyakoriságát. Technológiai szempontból az inulin állománykialakító hatású, vízzel megfelelő arányban keverve zsírszerű állagúvá válik, így jól alkalmazható zsírpótlóként különböző élelmiszerek előállítása során. Az inulin zsírpótló szerepe mellett enyhén édesítő hatású is, így kisebb polimerizációs fokú változata (frukto-oligoszacharidok) édesítőanyagként is forgalomba kerül. Az élelmiszeripar ezenkívül a termékek széles körében használja az inulint az élelmirost-tartalom növelésére, például kekszekben, csökkentett energiatartalmú tejdesszertekben vagy akár margarinban. Összességében az inulin egy nagyon sokoldalú poliszacharid, amely az élelmiszeripar számos területén felhasználható. Kulcsszavak: inulin, élelmi rost, zsírpótló, édesítő