Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155606
MOB:2020/2
Szerzők:Székely Adrienn; Takácsi-Nagy Anna
Tárgyszavak:KENŐCSÖK; GYÓGYSZERFORMULÁLÁS; GYÓGYSZER STABILITÁS
Folyóirat:Gyógyszerészet - 2020. 64. évf. 6. sz.
[https://mgyt.hu/?s=gy%C3%B3gyszer%C3%A9szet]


  Kakaóvaj-tartalmú, egyedi előiratú kenőcs eltérő formulálási technikáinak hatása a készítmény stabilitására / Székely Adrienn, Takácsi-Nagy Anna
  Bibliogr.: p. 348. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2020. 64. évf. 6. sz., p. 344-348. : ill.


A gyógyszertári gyakorlatban ismerünk olyan jól bevált és a betegek által is kedvelt egyedi magisztrális készítményeket, amelyeknél nem tudunk pontos, csak hozzávetőleges felhasznólhatósági időt adnia Az ilyen esetekben előfordulhat; hogy a készítmény még a lejárati időn belül olyan mértékű változásokat szenved hogy már nem felel meg az elvárásoknak. Közleményünk egy kakaóvaj-tartatmú popsikenőcs stabilitási vizsgálatait mutatja be. A felhasználhatóság optimalizálása érdekében a kenőcsöt többféleképpen is elkészítettük, majd a készítményeket gyorsított, illetve hosszútávú (valós idejű) stabilitásvizsgálatoknak vetettük alá. Eredményeink azt mutatják, hogy a kenőcs stabilitása erősen függ a készítési módtól. Vizsgálataink alapján ajánlást teszünk a helyes készítési módra, a lejárati időre, illetve a tárolási körülményekre, amelyeket biztosítva a korábbiaknál stabilabb és jobb alkalmazhatósági tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerkészítményt állíthatunk elő.