Kakaóvaj-tartalmú, egyedi előiratú kenőcs eltérő formulálási technikáinak hatása a készítmény stabilitására / Székely Adrienn, Takácsi-Nagy Anna
Bibliogr.: p. 348. - Abstr. hun., eng.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2020. 64. évf. 6. sz., p. 344-348. : ill.
A gyógyszertári gyakorlatban ismerünk olyan jól bevált és a betegek által is kedvelt egyedi magisztrális készítményeket, amelyeknél nem tudunk pontos, csak hozzávetőleges felhasznólhatósági időt adnia Az ilyen esetekben előfordulhat; hogy a készítmény még a lejárati időn belül olyan mértékű változásokat szenved hogy már nem felel meg az elvárásoknak. Közleményünk egy kakaóvaj-tartatmú popsikenőcs stabilitási vizsgálatait mutatja be. A felhasználhatóság optimalizálása érdekében a kenőcsöt többféleképpen is elkészítettük, majd a készítményeket gyorsított, illetve hosszútávú (valós idejű) stabilitásvizsgálatoknak vetettük alá. Eredményeink azt mutatják, hogy a kenőcs stabilitása erősen függ a készítési módtól. Vizsgálataink alapján ajánlást teszünk a helyes készítési módra, a lejárati időre, illetve a tárolási körülményekre, amelyeket biztosítva a korábbiaknál stabilabb és jobb alkalmazhatósági tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerkészítményt állíthatunk elő.