Az ételallergia és az -intolerancia vizsgálati lehetőségei / Szűcs Dániel
Bibliogr.: p. 123. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2020. 14. évf. 4. sz., p. 121-123. : ill.
Az ételallergia fokozódó mértékben érinti mind a gyermek, mind a felnőtt lakosságot, egyre kifejezettebb terhelést róva az egészségügyi ellátásra. Az ételallergia egy jól definiált immunológiai reakció, amely több szerv működését befolyásolhatja. Az ételintolerancia az immunrendszer működésétől független reakció, amely metabolikus, toxikus, farmakológiai vagy ismeretlen mechanizmuson keresztül válthat ki tüneteket. A leggyakoribb allergiát és intoleranciát okozó táplálékunk a tehéntej. Mivel esetenként a két reakció klinikuma hasonló lehet, ezért nemcsak a betegeket, a szülőket, de az egészségügyi ellátó személyzetet is zavarba hozhatja a két állapot közötti pontos különbségtétel.