A 2019-es év kontakt "non-allergénje": a parabén / Németh Dominik [et al.]
Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.7188/bvsz.2020.96.1.3
In: Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - ISSN 0006-7768, eISSN 2064-261X. - 2020. 96. évf. 1. sz., p. 21-25. : ill.
A parabének több évtizede alkalmazott konzerválószerek nemcsak kozmetikumokban, hanem ételekben és gyógyszerkészítményekben egyaránt. A parabének gyenge allergéneknek tekinthetők. Kontakt szenzibilizáló hatásuk régóta ismert, azonban szenzibilizációs gyakoriságuk világszerte évtizedek óta stabilan alacsony (1 % körüli). Ezt saját adataink is alátámasztják: 1992-ben a szenzibilizációs gyakoriság 3,7% volt, majd 1993-2001 között 0,7-2,9% körüli ingadozás mutatkozott. 2002 és 2011 között 0,2-2,1% közötti gyakoriságokat láttunk. 2012-től 2018-ig csupán egy évben igazoltunk 2% fölötti gyakoriságot, döntően a 0,5-1,4% körüli előfordulás volt a jellemző. A 27 éves nyomonkövetésünk alapján megfigyelhető a parabén szenzibilizáció fokozatosan csökkenő tendenciája. A 2000-es évek környékén felmerülő minimális ösztrogén aktivitás kérdése és az emlőtumorokkal való feltételezett kapcsolat miatt rohamosan veszítettek népszerűségükből, mely a parabének felhasználásának nagymértékű csökkenését eredményezte. Más, sokkal nagyobb allergenicitású konzerválószerek váltak elterjedtekké. Jelen cikk a parabének, mint a mai modern világ konzerválószereinek egyik legidősebb tagjának aktualitásait foglalja össze. Az adatok igazolják, hogy a parabének joggal nyerték el a 2019-es év kontakt "non-allergénje" címet. Kulcsszavak: parabén, konzerválószer, kontakt szenzibilizáció, gyenge allergén