Szerzetesek körtéje, egy új, természetes, intenzív édesítőszer / Juhász Réka, Pintér Alexandra
Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 13-15. : ill.
A túlzott cukorfogyasztás szerepet játszik az elhízásban, ezáltal számos betegség kialakulásáért is felelős, ezért egyre több ember választja cukor helyett az intenzív vagy a természetes édesítőszereket. A Siraitia grosvenorii a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növény, amely Kínából származik, Guangxi tartományban őshonos. A 3-5 méterre megnövő, kacsokkal kapaszkodó futónövény 5-7 cm átmérőjű, gömb alakú terméseket hoz, amelyeknek betakarítási időszaka szeptember-október környékére esik. Számos elnevezése ismeretes: monk gyümölcs, szerzetesek körtéje, Luo Han Guo (LHG). A szerzetesek körtéjének termése szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint kukurbitan típusú triterpenoidokat, és polifenolos vegyületeket tartalmaz. A fő édesítő összetevők a kukurbitan típusú triterpenoidok, más néven mogrozidok, amelyeknek jellemző képviselői a mogrozid IV, V és VI, a siamenozid I és a 11-oxo-mogrozid V. A farmakológiai eredmények kimutatták, hogy a Siraitia grosvenorii-kivonatok és a tisztított mogrozidok antidiabetikus, rákellenes, antibakteriális, antioxidáns és allergiaellenes hatásúak. A szerzetesek körtéjéből előállítható édesítőszer por, illetve szirup formában az élelmiszeripar számos területén felhasználható, s európai uniós engedélyeztetése után várhatóan hazánkban is ígéretes alternatívája lesz a jelenleg elérhető édesítőszereknek. Kulcsszavak: édesítőszer, mogrozid, szerzetesek körtéje