Élelmiszerekben felhasznált emulgeálószerek (E471) hatásának vizsgálata a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó gének (ALOX12, ALOX5, PTGS2) expressziójára / Raposa László Bence [et al.]
Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 7-9. : ill.
Napjainkban számottevően megnőtt a gyulladásos bélbetegségek és a daganatos betegségek száma a világ minden részén. Szakirodalmi adatok alapján a mesterséges emulgeálószerek hozzájárulhatnak bizonyos betegségek kialakulásához, valamint a már meglevő betegségek előrehaladásához is. Kutatásunkban célul tűztük ki, hogy hőkezelt, valamint nem hőkezelt mesterséges emulgeálószer- - Jilk-paszta - expozíció génexpressziós hatását vizsgáljuk állatkísérletes tesztrendszerben nemre való tekintettel. A állatokat portápba kevert Jilk-pasztával etettük harminc napig, majd a kezelést követően nyaki diszlokáció és boncolás történt. A szervekből mRNS-t izoláltunk, amelyet a továbbiakban valós idejű polimeráz-láncreakció (RealTime-PCR) módszerrel vizsgáltunk. A nem hőkezelt Jilk-pasztát tartalmazó tápról elmond-ható, hogy 75%-ban növelte és 50%-ban szignifikánsan növelte (p<0,05) a vizsgált szervekben (lépben, májban, tüdőben, vesében) valamely gén (ALOX12, ALOX5, PTGS2) relatív génexpresszióját. A hőkezelt Jilk-pasztát tartalmazó táp csaknem 42%-ban növelte és csaknem 17%-ban szignifikánsan növelte (p <0,05) valamely gén relatív génexpresszióját. A Jilk-paszta fogyasztása a vizsgált populációban kockázatot jelenthet a gyulladásos, allergiás és rákkeltő folyamatok kialakulását, illetve előrehaladásukat tekintve. Kulcsszavak: emulgeálószer, Jilk-paszta, hőkezelés, génexpresszió