Evés ésszel, vagy ész nélkül : hogyan befolyásolják a környezeti jelek a fogyasztókat? / Szakály Zoltán [et al.]
Bibliogr.: p. 5. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 2-5. : ill.
A szív-ér rendszeri betegségek terjedése a világon nagymértékben a túlzott só- és zsírfelvételnek tudható be. A kutatás célja volt feltárni azokat a környezeti tényezőket, amelyek tudattalanul befolyásolják az egyén étkezési magatartását. E cél megvalósítása érdekében a fogyasztóknak fókuszcsoportokban három értékelőcímkével ellátott (csökkentett sótartalmú, csökkentett zsírtartalmú, csökkentett zsír- és sótartalmú), de teljesen azonos összetételű trappista sajtot kellett minősíteniük a hagyományos sajt mellett kedveltség és vásárlási hajlandóság alapján. A kóstolás előtti, elvárt kedveltség a hagyományos sajtnál volt a legnagyobb, amit a zsírban csökkentett, majd a sóban, illetve a zsírban és a sóban csökkentett változat követett. A kóstolás után észlelt kedveltség szerint is a hagyományos sajt kapta a legjobb minősítést, a második helyen a csökkentett zsír- és sótartalmú sajt végzett. A zsírban, illetve a sóban csökkentett termék az utolsó két helyen osztozott. Az egészségvédő változatok vásárlási hajlandósága mindkét esetben kisebb volt, mint a hagyományos terméké. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a fogyasztók észleléseit a címke, mint környezeti jel kisebb-nagyobb mértékben befolyásolta. Kulcsszavak: környezeti jel, címke, sajt, kedveltség, vásárlási hajlandóság