Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=150234
MOB:2019/4
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna
Tárgyszavak:ÍZLELÉS; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Medicina & Practicum - 2019. 3. évf. 5. sz.


  Umami : az (íz)harmónia ötödik alapíze / Lelovics Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun.
  In: Medicina & Practicum. - ISSN 2559-8058. - 2019. 3. évf. 5. sz., p. 16-18. : ill.


Öt különböző alapízt érez az ember: az édest, a savanyút, a sóst, a keserűt és az umamit. Ahogy az ízek komponenseivel megismerkedünk, úgy tanuljuk meg a lehető legjobbra ízesíteni az ételt. Az egyensúly a négy alapíz: édes, savanyú, sós és keserű, valamint az úgynevezett ötödik íz, az umami harmonikus kombinációja.