A vajúdás alatti táplálkozás és folyadékfogyasztás multidiszciplináris megközelítése : a szülés alatti táplálékfelvétel és folyadékfogyasztás élettani jelentőségei a legfrissebb kutatások tükrében / Shenker-Horváth Kinga, Csapláros László, Ádám Judit
Abstr. hun., eng.
In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2019. 29. évf. 6. sz., p. 26-27.
A vajúdás alatti étkezés vagy koplalás kérdése évtizedek óta vita tárgya, jelenleg sincs teljesen egységes álláspont e témában. A legtöbb nemzetközi szervezet szakmai állásfoglalása egyetért abban, hogy tiszta folyadékok (víz, gyümölcsdarabokat nem tartalmazó gyümölcslevek, tea, sportitalok) fogyasztása a szülés során nem növeli a vajúdás közben fellépő esetleges anyai komplikációk kialakulásának esélyét. A vajúdás közbeni evés-ivás veszélyeire ugyan felhívják az édesanyák figyelmét a szakemberek, azonban arról még csak kevés szó esik, hogy az aspiráció szövődményétől való félelem miatti táplálkozási és folyadékfogyasztási korlátozás megzavarhatja a szülés természetes folyamatát. A vajúdás alatti evés-ivás segít elkerülni az anyai és a magzati vércukor-szintek ingadozását, megelőzheti az anya idő előtti kimerülését, csökkenti az érzelmi stresszt és a fájdalmat, valamint lerövidítheti a vajúdást. A szülés energiaigénye a maratoni futókéhoz hasonlítható, így lényegében a vajúdás alatti táplálékfelvétel és folyadékfogyasztás ajánlásaihoz sporttáplálkozási irányelveket lehet alapul venni. A vajúdás a tágulási szakasszal együtt akár egy napig is tarthat, ezért kiemelten fontos a táplálkozás és a folyadékfogyasztás a szülés korai, illetve későbbi szakaszában is. Kulcsszavak: vajúdás, aspiráció, szakmai állásfoglalás, táplálkozás, folyadék