Aminosavak és biogén aminok analízise a táplálkozástudomány szolgálatában / Mednyánszky Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 21. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 4. sz., p. 19-21.
Az élelmiszer-minőség és -biztonság megítélésében a fehérjéknek, az aminosavaknak és származékaiknak, a biogén aminoknak alapvető szerepük van. Mind az emberi táplálkozásban, mind az állati takarmányozásban egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív fehérjeforrások iránt. E fehérjék összetételének analitikai vizsgálatát végezzük tanszékünkön ioncserélő, folyadékkromatográfiás módszerrel. A fehérjéken túl az élelmiszerek minőségében meghatározó szerepe lehet a szabadaminosav-tartalomnak is. Ezek azok a komponensek, amelyek az élelmiszer gyártása során tápanyagul szolgálhatnak erjesztő mikroorganizmusok számára, némelyek a biogén aminok prekurzorai, de belőlük keletkeznek az értékes aromaanyagok és ízkomponensek is. Érthető, hogy vizsgálatuk mind az élelmiszer minősége, mind biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen. E vizsgálatokat a technológiai tanszékekkel együttműködve végezzük annak érdekében, hogy igazoljuk az új élelmiszeripari eljárások hatékonyságát, s hozzájáruljunk a jó minőségű, egészségesebb élelmiszerek fejlesztéséhez. Kulcsszavak: fehérje, aminosav, biogén amin, analitika