Táplálékallergiák és felszívódási zavarok gyermekkorban / Pálfi Erzsébet
Bibliogr.: p. 718-719. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/2065.180.2019.5.10
In: Magyar Tudomány. - ISSN 0025-0325. - 2019. 180. évf. 5. sz., p. 710-719.
Gyermekkorban a táplálékallergiák 5-8%-os előfordulásúak, azonban az allergiás gyermekek mintegy 85%-ánál három-öt éves korra alacsony IgE-szint mellett kialakul az orális tolerancia. A közleményben a laktóz és fruktóz felszívódási zavar mellett a két leggyakoribb táplálékallergia, a tehéntej-, illetve a tojásallergia dietoterápiája kerül részletes bemutatásra. A közlemény kitér a táplálékallergiák étrendi összeállításának általános szabályaira is. A dietoterápia az allergént elkerülő étrend, a molekuláris diagnosztikának köszönhetően átalakul, és egyre inkább allergénre és személyre szabottá válik. A felszívódási zavaroknál az étrend kialakítása az egyéni tolerancia függvényében történik. A gyermekkori táplálékallergiák és felszívódási zavarok esetében a kiváltó táplálék elkerülése fontos, így az élelmiszerek allergén jelölése kötelező. Kulcsszavak: táplálékallergia, felszívódási zavar, dietoterápia, allergénjelölés