Környezeti és életmódi tényezők szerepe rheumatoid arthritisben / Szekanecz Zoltán
Bibliogr.: p. 12-15. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Reumatológia. - ISSN 0139-4495. - 2019. 60. évf. 1. sz., p. 4-15. : ill.
A rheumatoid arthritis (RA) és más krónikus gyulladásos betegségek patogenezisében a genetikai meghatározottság és a környezeti/életmódi tényezők vezetnek az autoimmunitás, gyulladás beindításához. RA-ben a legismertebb és talán legnagyobb rizikót a dohányzás jelenti. Validált, biztos rizikófaktorok még a szilikapor, az alacsony iskolázottság, az alacsony GDP, az elhízás és egyéb társbetegségek. Valószínű, de még megerősítést igénylő faktorok a cukrozott üdítők (fruktóz), a kávé (koffein), a só (nátrium), a fertőzések (beleértve a mikrobiom dysbiosisát) és a földrajzi elhelyezkedés. Egyelőre bizonytalan a reproduktív tényezők (terhesség, szülés utáni állapot, oralis antikoncipiens használat, menstruációs rendellenességek és korai menopauza) szerepe. A tea-fogyasztás egyértelműen semleges. Több rizikótényező a dohányzáshoz kapcsoltan fejti ki hatását. Végül, valószínűsíthetően protektív szereppel bírhat a mediterrán diéta, a halolaj és olívaolaj (hosszú láncú, többszörösen telítet-len zsírsavak), az alkohol, a D-vitamin, a rövid láncú zsír-savak és a fizikai aktivitás. Utóbbiak jól felhasználhatóak (lennének) a megelőzésben. Kulcsszavak: rheumatoid arthritis, környezeti rizikótényezők, életmódi rizikótényezők, metaanalízis, genetika, epigenetika